מה זה יין טבעי
יין טבעי במשפט אחד הוא 100% מיץ ענבים בתוך הכוס שלכם.
כאשר אנחנו נכנסים לחנות ובוחרים יין כלשהו, כל יין - לא משנה איזה , אין שום הכרח מצד היינן או היקב לפרט לגבי המרכיבים הנמצאים בתוך היין - וכך מונעים מאיתנו לדעת מה באמת נמצא בתוך הבקבוק, וגרוע מכך- מונעים מאיתנו לשתות את הדבר האמיתי.
יינות טבעיים מיוצרים במינימום התערבות חיצונית במטרה לתת לטבע לעשות את שלו ולהפריע כמה שפחות. האידיאל העומד מאחורי הרעיון הוא שיין טוב אמור להיות ביטוי של נוף מולדתו - או במילים אחרות - הטרואר שלו, הענבים המייצגים את האיזור, וטכניקות הטיפול הקלאסיות המתאימות לענבים אלו - הן בכרם, והן ביקב.
טבעיות היין ניכרת בכל שלבי התהליך:
הכל מתחיל בעבודה בכרם:
- בחירת הענבים תתבצע בהתאם לזנים המאפיינים את איזור הגידול ומתאימים לאקלים בו.
- החקלאות תהיה אורגנית ו/או ביודינמית - הגפנים לא יטופלו בכימיקלים - לרבות חומרי הדברה, דישון, וויטמינים וחומרים נוספים האמורים למנוע חיים נוספים בכרם מלבד הגפן המטופלת. ההפך הוא הנכון - לשיטתנו - עבודה עם סביבה חיה וצומחת שתטיב עם הגפנים הגדלים בכרם תוכל למעשה לבטל את הצורך שלנו להשתמש בחומרים מסויימים - דוגמא יפה היא עבודה עם פרחי חרדל אשר מפיצים ריח המרחיק מזיקים, ובאותה עת שורשי הפרח משמשים כ״מאגרי מים״, מין טפטפות טבעיות השומרות על לחות האדמה בתקופה החמה. דוגמא נוספת היא עכבישים במקרים מסויימים בצרפת, ושממיות ביקב טנטנובלו אותו אנחנו מייבאים מריוחה - אשר מגינות בגופן על הכרמים וטורפות מזיקים שונים.
- בציר הענבים מכני על מנת לייצר מגע עדין ככל האפשר עם אשכול הענבים וכמובן על מנת לא להכניס ציוד מכני כבד העלול לשנות את מאזן החיים העדין אשר בכרם.
- העבודה השוטפת בכרם לרוב תתבצע סביב לוח השנה הביודנאמי כאשר עונות השנה ותנועת גרמי השמיים ישפיעו על מועדים של פעולות חשובות כגון : זריעה, הדלייה, זמירות, הוספת דשנים אורגניים לכרם, וכמובן גם על הבציר.
ועכשיו יש לנו ענבים טבעיים, טובים ובריאים, כל אחד מהם מהם מייצג את הטרואר בצורה נפלאה.
הגיע הזמן להביא אותם אל היקב וליצור מהם יין:
- היינן פועל בצמוד למתרחש בכרם, ולרוב יהיה הכרם בבעלותו. היינן מכיר היטב את חומר הגלם ממנו הוא מתעתד לעשות את היין , הוא אינו פוגש את הענבים לראשונה לפני הסחיטה , אלא מלווה אותם לאורך כל השנה.
- לאחר הסחיטה יתסוס המיץ באופן עצמוני ובעזרת שמרי בר הנאספים על קליפת הענב בכרם (שכאמור לא רוסס) ואף שמרים נוספים החיים להם בנעימים על קירות היקב. היינן לא יתסיס את הענבים בצורה מלאכותית ובעזרת הוספה של שמרים תעשייתיים ומיני אנזימים וחיידקים מהונדסים.
- לאחר שתסס המיץ והפך ליין , יכבד אותו היינן ולא יוסיף לו ממגוון החומרים הזמינים בשוק על מנת לשנות או ״לשפר״ את - הטעם, הארומה, הצבע, החמיצות או המתיקות, ואפילו את המרקם של היין בפה. כל אלו מגיעים מן הענב באופן בלעדי וכפופים לאיכות הבציר ועבודתו של היינן בלבד.
- היין לא ישתמש בטכניקות אגרסיביות של סינון דרך מסכי קרטון, או הצללה בעזרת הוספת מגוון חלבונים מן החי או הצומח. על מנת להפיק יין צלול ובהיר ימתין היינן להתייצבות הטבעית של היין לאחר תקופת השתבחות קצרה.
- היינן לא יעשה שימוש כלל, או יעשה שימוש מושכל ומדוד ביותר בחומרים משמרים ובתוכם בבי סולפיט - זאת מתוך ההבנה שחומרים אלו ״מקפיאים״ את היין במקום בו הוא נמצא ולא מאפשרים לו להמשיך לחיות ולהתפתח.